A.M. de Jong

A. M. de Jong (1888-1943) was een Nederlandse schrijver en journalist. Hij was buitengewoon productief en schreef in vele genres – literatuur voor volwassenen en kinderen, vertalingen en toneelstukken. Hij is vooral beroemd om zijn achtdelige autobiografische werk, dat zijn jeugd op het platteland onder krappe omstandigheden thematiseert.
Hij was een socialist en een sterke criticus van het fascisme. Dit leidde ook tot zijn dood toen hij in 1943 in zijn huis door de Germaanse SS lafhartig werd vermoord.

A.M. de Jong, kort voordat hij vermoord werd

Een museum voor een veelzijdig mens.

Adrianus Michiel de Jong werd op 29 maart 1888 geboren in een straatarm landarbeidersgezin in Nieuw-Vossemeer (in het westen van Noord-Brabant, gemeente Steenbergen).

Vijfenvijftig jaar later, op 18 oktober 1943, werd De Jong, in zijn villa in Blaricum, door leden van de Germaanse SS in het kader van de Silbertanne-moorden koelbloedig vermoord.

A.M. de Jong is geruime tijd een “verboden” schrijver geweest voor Katholiek Nederland. Omdat hij het opnam voor de zwakkeren in de maatschappij en de machtshebbers in de weg zat, kreeg hij het besmette etiket “socialist” opgeplakt.

De romanfiguur Merijntje Gijzen is bij een breed publiek bekend….. maar de auteur A.M. de Jong biedt veel meer.

In het A.M. de Jong-museum is een permanente tentoonstelling te zien over het leven en werk van de meest gelezen Nederlandse schrijver van de 20e eeuw.