Agenda

Tentoonstelling 2023
De Rode Draad van Nieuw-Vossemeer

Tentoonstelling ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Heemkundekring.
Van 29 april 2023 tot 1 oktober 2023 in het
A.M. de Jongmuseum

Toegang gratis, met uw vrijwillige bijdrage houden we het museum open.

Zaterdag 23 september 2023, aanvang 13.30 uur bij VVV
Excursie naar Verborgen Vesting in Bergen op Zoom

In 1744 werd de vesting van Bergen op Zoom voltooid. Deze vesting zou Bergen op Zoom onoverwinnelijk maken. Van heinde en verre kwamen toeristen naar de stad om dit bijzondere vestingwerk te bekijken. Het zou anders lopen….. zoals bleek toen de stad drie jaar later belegerd werd door de Fransen.

Het was een grote verrassing toen men onder een oude tramremise nog grote delen van de vesting van Bergen op Zoom terugvond. Muren die eruit zien of ze gisteren gemetseld zijn, de aanzet voor een ingewikkelde dubbele stenen trap en delen van de onderaardse gang die honderden meters lang, goed verborgen, rondom de vesting liep.

De Verborgen Vesting is een restant van de ooit zo beroemde Vesting van Bergen op Zoom. Tussen deze resten van de vesting van Menno van Coehoorn beleeft u een unieke panorama-voorstelling.
U hoort over “fladdermijnen” en verdedigingstrucjes en u hoort het trieste verhaal van die ene keer dat Bergen op Zoom moest buigen….

In deze excursie moet u goed kunnen wandelen, omdat we op meer plaatsen in de stad (Markiezenhof, Ravelijn en Hof van Asselbergs) uitleg krijgen.

(zie nieuwsbrief van september 2023 voor verdere details)

(Aangepaste prijs voor leden)

Woensdag 27 september 2023, aanvang 19.30 uur
in de Vossenburcht
Lezing door Kees Slager

Het laatst verschenen boek van Kees Slager gaat over Zeeland in de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder over de inundaties die hebben plaatsgevonden. Die opzettelijke overstromingen hadden veel impact op de inwoners van de onder water gezette gebieden.

Nieuw-Vossemeer speelde een helpende rol….

Gratis voor leden, anders € 5,00 per bezoeker.

Vrijdag 3 november 2023 om 19.30 uur
De Heemkundequiz van Nieuw-Vossemeer in
De Vossenbucht.

Woensdag 15 november om 19.30 uur, in de Vossenburcht
Dubbelpresentatie door Jos Rampart

Jos Rampart laat ons met klank en beeld kennismaken met Jean-Louis Pisuisse. Pisuisse werd geboren in 1880 en werd, net zoals A.M. de Jong, opgeleid tot onderwijzer. Ook Pisuisse werd journalist.

Pisuisse is één van de pioniers van het Nederlandse cabaret. Zijn dood, hij werd samen met zijn derde vrouw neergeschoten op het Rembrandtplein in Amsterdam, sloeg in als een bom.

Jos Rampart is door zijn onderzoek naar de vader van het Nederlandse cabaret bevriend geraakt met de dochter van Pisuisse, Jenny (1920-2022). Van Jenny Pisuisse heeft Jos veel ‘inside information’.


In zijn tweede klankbeeld van de avond zal Jos Rampart ons meer laten zien en horen van de uithangborden, die vroeger in het straatbeeld niet weg te denken waren. Denk maar eens aan de barbier (of kapper) die in een oogopslag herkenbaar waren.

Toegang voor leden is gratis.