In een heemkundekring maak je kennis met de lokale geschiedenis. Soms gaan we terug naar de Tachtigjarige oorlog met de Slag op het Slaak. Maar we vertellen ook over twee eeuwen geleden, over de tijd dat in en rond Nieuw-Vossemeer meekrap werd geteeld. Er was wettelijk bepaald dat de balen of vaten meekrap voorzien dienden te worden van een geregistreerd herkomstmerk.
Voor Nieuw-Vossemeer was dat deze vos.
De actuele nieuwsbrief
Hier vind je een link naar de meest recente nieuwsbrief van onze Heemkundekring:
De Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid is een vereniging (opgericht in 1973) die volop actief is in de samenleving. Wij besteden aandacht aan ons culturele erfgoed en onze gezamenlijke geschiedenis.
Al jarenlang beheert de Heemkundekring van Nieuw-Vossemeer de collectie van het A.M. de Jongmuseum en zorgt onze kring ervoor dat een bezoek aan het museum “meerwaarde” blijft houden. Dat doen we om het erfgoed van A.M. de Jong en onze voorouders veilig te stellen en in de toekomst benaderbaar te houden. Van geschiedenis kun je immers veel leren!
Ieder jaar wordt in het museum een bijzonder thema belicht, dat kan rekenen op belangstelling van cultuur-, geschiedenis- en/of kunstliefhebbers.
Het lidmaatschap kost
maar tien euro per jaar.
Als lid ontvang je periodiek de nieuwsbrief en kan je de door de kring georganiseeerde lezingen en presentaties gratis bijwonen. Natuurlijk kan je ook meegaan met de excursies die door de Heemkundekring worden georganiseerd.
Maar je kunt nog actiever voor de vereniging worden door alleen of in groepjes (deel)onderzoeken te doen op het terrein van de heemkunde, door studie te doen naar A.M. de Jong en zijn tijdgenoten, door als vrijwilliger in het museum te helpen, door gids te worden of door zelf een activiteit te verzorgen.
Als je ideeën hebt, kom maar op!
Als je lid wil worden, is dat een kleine moeite. Vul het inschrijvingsformulier in en stuur het naar: heemkundenieuwvossemeer@home.nl
Prijsdansen
Samen werken aan ons erfgoed
Op kermismaandag is het feest in Nieuw-Vossemeer. Vroeg in de ochtend verzamelen de inwoners zich voor het prijsdansen. Inmiddels is dit bijzondere gebruik erkend als immaterieel erfgoed.
Meer weten over prijsdansen, klik dan hier
Door Jan Bosters is over het prijsdansen het volgende geschreven:
De Heemkundekring is aangesloten bij de stichting Brabants Heem, een samenwerkingsverband van meer dan honderd Brabantse heemkundekringen met meer dan 33.000 leden.
Meer weten over Brabants Heem, klik dan hier.